Parterapi – hjælp til at komme videre sammen!

Er der problemer i jeres parforhold? Er kærligheden forsvundet? Er I bange for, det ender med, at I må skilles? Så prøv parterapi inden det er for sent.

Når det går skævt i et parforhold, er det ofte, fordi de vaner, mønstre og væremåder, som parterne hver især har taget med sig ind i forholdet, langsomt har ført til, at de er gledet væk fra hinanden. Det sker som regel uden, at man er klar over det. I parterapi arbejder vi med at synliggøre, hvad der er gået galt – hvad det er for vaner og mønstre, der har trukket jer væk fra hinanden. I lærer at forstå jer selv og jeres partner noget bedre. Og I lærer, hvad der skal til for at genskabe nærheden, kærligheden og det, I har haft sammen tidligere.

Problemer der kan arbejdes med i parterapi

At leve i et parforhold kan være berigende, støttende og inspirerende. Det kan også være opslidende og føre til stor ensomhed, når den første forelskelse har lagt sig og hverdagens pres får parterne til at køre sololøb.

Typiske problemer i en trængt dagligdag er dårlig kommunikation og skænderier, træthed, skæv ansvars- eller arbejdsfordeling, uenighed om børneopdragelse, utroskab og en følelse af ikke at blive set, hørt og værdsat. Det kan få mange til at føle sig alene i forholdet og begynde at spekulere over, om de måske er vokset fra hinanden. Efter en tid går det som regel ud over sexlivet. Man prøver at overleve ved at nedsætte forventningerne, lukke ned for de følelsesmæssige behov og håbe på, at krisen går over af sig selv. Det gør den meget sjældent!

Forstå jeres mønstre i parforholdet

Som jeres parterapeut hjælper jeg jer med at få jeres forhold tilbage på sporet. Jeg arbejder efter en veldokumenteret metode, som kaldes emotionsfokuseret parterapi (EFT parterapi) – en metode der lægger vægt på at forstå og aflære gamle uhensigtsmæssige mønstre og skabe en ny, dybere og mere kærlig måde at være sammen på.

I EFT parterapi arbejder vi med:

  • Jeres vaner og adfærd
  • Jeres følelser
  • Jeres sårbarheder og frygt
  • Jeres måder at beskytte jer selv på (forsvaret)
  • Jeres inderste ønsker og behov
  • Og ikke mindst: hvordan I kan ændre jeres adfærd og oplevelse af hinanden, så I bedre kan hjælpe og støtte hinanden til at få det parforhold, I begge længes efter.

Du kan læse mere om emotionsfokuseret parterapi under fanen Profil – Teori og metode og på Dansk Center for Emotionsfokuseret Parterapi’s hjemmeside  under emotionsfokuseret parterapi.

Hjælp til afklaring eller afslutning

I nogle tilfælde kan man være nået dertil, at man ikke ved, om man ønsker at fortsætte i sit parforhold. Her kan en afklaringsproces var en hjælp til at kunne træffe en kvalificeret og gennemtænkt beslutning om fremtiden. En afklaringsproces er en proces, hvor der ikke foregår dyberegående terapi. I stedet er der fokus på at afklare jeres ønsker og længsler og mulighederne for at få dem opfyldt. Under denne proces foregår en del af arbejdet ved, at jeg taler med begge parter hver for sig.

Parterapi kan være en hjælp til at komme videre i livet sammen. Hvis det ikke kan lade sig gøre, kan parterapi hjælpe jer til at komme videre hver for sig på en ordentlig måde og med respekt for det gode, der har været!